dimecres, 21 de juliol del 2010

Sabem controlar la nostra ira.....?

Ordenant papers antics he trobat uns apunts sobre la ira i m'han semblat bona idea tractar aquest tema. Fòrmules màgiques no existeixen però, si més no, unes pautes a recordar sempre van bé per preveure "atacs de ira".
Podem dir que la ira és una emoció normal però que pot ser destructiva si està fora de control. És una emoció que s'expressa amb ràbia, resentiment, irritabilitat,...
La ira té efectes físics com l'increment del ritme cardiac, pressió sanguinea,....
És una resposta cerebral d'atac o fugida davant un perill o dany.
La ira l'expressem a través del llenguatge corporal però també, per exemple, per l'expressió facial.
Qui no ha pensat alguna vegada llençar el telèfon quan no es possible dialogar amb l'interlocutor o qui no ha estat tentat d'insultar davant un insult??? A més, és una emoció que es nota, saps que "ve". Notes alguna cosa que puja per la panxa, que canvies de color (jo diria cap a vermell foc), que sembla que et puja fins el cap que és una xemeneia a punt d'explotar...
Aquest sentiment destrueix més que construeix. Quan actuem sota la ira, a l'exterioritzar-la, ferim a l'altra persona, és una energia que deixem anar negativa. No aporta res, ni a nosaltres ni a les altres persones.
A través de la ira el que manifestem és una frustració. Ens setim insultats, molestos, ferits i actuem d'una manera agressiva.
En nosaltres està escollir la manera d'actuar: o canalitzar la ira d'una manera negativa (explotant) provant resentiment o intentar reconduir aquesta ira d'una manera positiva intentant expressar el que sentim d'una manera clara, educada sense ferir a la persona amb la qual estem parlant.
Si aconseguim canalitzar aquesta ira de manera positiva podrem buscar una solució al problema que l'ha originada i d'aquesta manera evitar que es torni a produir aquesta situació.
Es tracta de controlar aquesta emoció ja que moltes vegades no ens podem lliurar de coses o persones que són conseqüència de la ira que se sent i no això no ho podem canviar però si es pot aprendre a controlar les reaccions.
Com he comentat, recepta màgica no és però pot ajudar saber portar-la de manera positiva que serà molt més enriquidor per nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada